Beeld: DALL-E 3
Project {i}nclusief
Duurzame intersekse-inclusie bij organisaties, bedrijven en (lokale) overheden in Nederland.
In juni 2024 startte het drie-jarig project {i}nclusief, met als doel intersekse-inclusie op een duurzame manier te bevorderen bij organisaties, bedrijven en overheden in Nederland. Het project wordt gerealiseerd met steun van het Oranje Fonds, VSBfonds en mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.
Hoewel intersekse personen de laatste jaren zichtbaarder zijn geworden, staat daadwerkelijke intersekse-emancipatie nog in haar kinderschoenen. Bijna twee derde van de Nederlandse bevolking weet niet wat intersekse is. Hierdoor blijven intersekse personen vaak onzichtbaar en ervaren zij discriminatie, mede door taboes, stigmatisering en de voortdurende medicalisering van hun identiteit – vergelijkbaar met de situatie van homoseksualiteit in de jaren ’50. Terwijl 1 op de 90 mensen intersekse is, blijft dat als gevolg van maatschappelijke normen veelal onzichtbaar.
Waarom dit project?
Om te voorkomen dat de eerste stappen van de intersekse-emancipatie teniet worden gedaan in onze op dit moment verhardende maatschappij, is het belangrijk om intersekse emancipatie nú duurzaam en structureel te verankeren en de positie van intersekse personen te verbeteren.
Waar richten we ons op?
Kennisverspreiding is cruciaal, met name in het maatschappelijk domein. Intersekse personen ervaren vaak discriminatie op plekken zoals scholen, bedrijven, of sportclubs, waar onwetendheid kan leiden tot uitsluiting. Zo komen diverse beroepsgroepen zoals zorg- en sociaal werk professionals in contact met intersekse personen, vaak zonder dit te weten. Hierbij ervaren intersekse personen de consequenties van onwetendheid en onzichtbaarheid. Met {i}nclusief bereiken we het maatschappijbrede publiek zowel intern, binnen de organisaties (werknemers), als extern, via hun maatschappelijke platform, om bewustzijn te vergroten.
Wat willen we bereiken?
Het doel van het project is tweeledig:
- Bijdragen aan een intersekse-inclusieve samenleving met gelijke kansen voor iedereen en intersekse personen in het bijzonder;
- Versterken van intersekse personen (ambassadeurs) met scholing, het opdoen van ervaring in publiek spreken en bijdragen aan gemeenschapsopbouw.
Hoe pakken we dit aan?
Centraal in het project staan de Nederlandse Intersekse Verklaring, waarmee organisaties zich duurzaam verbinden aan het programma, en de ervaringsdeskundigen, die zich als Intersekse Ambassadeurs inzetten voor intersekse-emancipatie.
- De Nederlandse Intersekse Verklaring beoogt vast te leggen waarom en hoe organisaties zich inzetten voor intersekse mensen. Deelnemende organisaties worden aangemoedigd zich te verbinden aan drie pijlers: zichtbaarheid, kennisdeling en integratie in (hr-)beleid.
- Intersekse Ambassadeurs maken als ervaringsdeskundigen onzichtbare onderwerpen zichtbaar. Zij verspreiden kennis door presentaties en workshops te verzorgen aan diverse organisaties en overheden. Aan de hand van deze zichtbaarheid en kennis biedt NNID handvatten om intersekse-inclusie te verankeren in bestaand beleid.
Daarnaast richt het project zich op de interseksegemeenschap zelf. Hoewel 1 op de 90 personen intersekse is, is maar een klein aantal mensen hier open over. Project {i}nclusief zet zich daarom in op het creëren van meer acceptatie van seksediversiteit, zodat álle intersekse personen hun draai kunnen vinden in de maatschappij. De Intersekse Ambassadeurs verspreiden cruciale kennis en zorgen met nieuwe ontmoetingen voor meer zichtbaarheid. De zichtbaarheid van deze ambassadeurs en de kennisverspreiding via het middenveld ondersteunt intersekse personen die nog niet open zijn of die nog niet de juiste woorden kennen om zich aan sluiten bij de gemeenschap.
Hoe kunnen bedrijven bijdragen?
Organisaties en overheden kunnen een belangrijke rol spelen in het bevorderen van intersekse-inclusie door zich aan te sluiten bij het project. Dit kan bijvoorbeeld door de Nederlandse Intersekse Verklaring te tekenen en zo te binden aan de drie pijlers: zichtbaarheid, kennisverdeling en het integreren van inclusie in (hr-)beleid. Via {i}nclusief worden zij vervolgens (persoonlijk) begeleidt bij het uitzetten van deze drie pijlers en intersekse-inclusie. Hoewel we streven naar duurzame inzet, is een tijdelijke verbintenis aan het project, of een focus op een van de pijlers, uiteraard ook mogelijk. Interesse om mee te doen of op zoek naar meer informatie? Stuur een mail naar projectcoördinator Tinka Krikke, via tinka.krikke@nnid.nl.
Hoe kunnen vrijwilligers bijdragen?
Vrijwilligers zijn onmisbaar in dit proces. Door als Intersekse Ambassadeur actief te worden, dragen ervaringsdeskundigen bij aan het vergroten van zichtbaarheid en delen van kennis en ervaringen. Dit helpt niet alleen om bestaande normen binnen organisaties te doorbreken, maar ook de intersekse gemeenschap zelf te verbinden en versterken. Hier vind je meer informatie over hoe je Intersekse Ambassadeur wordt.
Goed om te weten
Project {i}nclusief wordt uitgevoerd vanuit de standpunten van internationale organisaties zoals de VN, de Raad van Europa en het Europees Parlement, en van de internationale interseksebeweging zoals dit verwoord is in de Verklaring van Malta
Stiching NNID
Stichting NNID, Expertisecentrum seksediversiteit, is opgericht in 2013, met als doel:
- Het bevorderen van de zichtbaarheid en de acceptatie van seksediversiteit, en intersekse in het bijzonder, in de maatschappij.
- Het bevorderen van de gelijkberechtiging en emancipatie van intersekse personen.
- Het behartigen van de (maatschappelijke) belangen van intersekse personen.
Daarbij gaat NNID uit van een mensenrechtenperspectief waarbij demedicalisering en depathologisering een belangrijke rol spelen. Om te bepalen hoe de stichtingsdoelen het best kunnen worden gerealiseerd, voeren wij regelmatig gesprekken met individuen en groepen waarin enerzijds wordt gesproken over wat intersekse personen bezighoudt en anderzijds onderzocht wordt hoe intersekse personen voortaan beter gehoord kunnen worden.