Een grote hoeveelheid mensen die in een winkelstraat lopen. De foto is genomen in tegenlicht.

Beeld: DALL-E 3

Nieuwsbrief {i}nclusief (oktober 2024)

Deze nieuwsbrief gaat over het {i}nclusief project en is in oktober 2024 verzonden.

Start van project {i}nclusief

We zijn van start! Zoals we al aankondigden, is het project {i}nclusief nu écht begonnen. Dit initiatief richt zich op het bevorderen van intersekse-inclusie op een duurzame manier binnen organisaties, bedrijven en overheden in Nederland. Dankzij de steun van het Oranje Fonds, VSBfonds en het ministerie van OCW, kunnen we nu de volgende stap zetten in het verbeteren van de positie van intersekse personen. In deze nieuwsbrief lees je alles over het project, de officiële start, en hoe ook jij kunt bijdragen aan deze belangrijke beweging!

Intersex Solidarity Day 7 november

Op 7 november 2024, Intersex Solidarity Day, organiseert NNID een bijzonder event in de Stadsschouwburg Utrecht. Op die avond is ook de ‘kick-off’ van project {i}nclusief. Daarmee staan we stil bij de huidige realiteit van intersekse personen in Nederland. Tijdens deze avond vertonen we de aangrijpende documentaire “Kiezen, snijden, zwijgen” van Marieke Schoutsen en Sharan Bala, gevolgd door een paneldiscussie waarin experts en ervaringsdeskundigen hun perspectieven delen over intersekse-inclusie in Nederland. We sluiten de avond af met een borrel, een mooie gelegenheid voor ontmoetingen en om de intersekse tentoonstelling ‘1 op 90’ te bewonderen. Het belooft een inspirerende en informatieve bijeenkomst te worden, met ruimte voor zowel dialoog als reflectie.

Intersekse-inclusie

Hoewel intersekse personen de afgelopen jaren steeds zichtbaarder zijn geworden, staan we nog aan het begin van echte intersekse-emancipatie. Bijna 60% van de Nederlanders weet nog steeds niet wat intersekse is, en ondanks dat 1 op de 90 mensen intersekse is, blijft deze groep vaak in de schaduw staan. Om te voorkomen dat de eerste stappen naar emancipatie in een verhardende maatschappij verloren gaan, is het essentieel om nú werk te maken van duurzame en structurele intersekse-inclusie. Dat is precies waar {i}nclusief zich voor inzet: het verbeteren van de positie van intersekse personen en het versterken van hun zichtbaarheid in de samenleving.

Wat willen we bereiken?

Het doel van het project is tweeledig:

  1. Bijdragen aan een intersekse-inclusieve samenleving met gelijke kansen voor iedereen en intersekse personen in het bijzonder;
  2. Versterken van intersekse personen (ambassadeurs) met scholing, het opdoen van ervaring in publiek spreken en bijdragen aan gemeenschapsopbouw.

Hoe pakken we dit aan?

In het hart van dit project staan de Nederlandse Intersekse Verklaring en de Intersekse Ambassadeurs, die beide bijdragen aan duurzame intersekse-emancipatie. Met de Nederlandse Intersekse Verklaring kunnen organisaties zich actief verbinden aan drie belangrijke pijlers: zichtbaarheid, kennisdeling en integratie in (HR-)beleid. Dit helpt organisaties om hun inzet voor intersekse mensen vast te leggen en actief bij te dragen aan verandering.

De Intersekse Ambassadeurs spelen een sleutelrol in dit proces. Zij brengen als ervaringsdeskundigen de vaak onzichtbare realiteit van intersekse personen onder de aandacht door middel van workshops, trainingen en presentaties bij organisaties en overheden. Door deze zichtbaarheid en gedeelde kennis biedt NNID concrete handvatten om intersekse-inclusie structureel te verankeren in beleid.

Daarnaast is het project gericht op de interseksegemeenschap zelf. Hoewel 1 op de 90 mensen intersekse is, is slechts een klein deel daar open over. {i}nclusief wil de acceptatie van seksediversiteit vergroten, zodat meer intersekse personen zich veilig en gesteund voelen om zichzelf te kunnen zijn. De zichtbaarheid van de Intersekse Ambassadeurs en hun kennisdeling helpen degenen die zich nog niet openlijk identificeren, of die nog op zoek zijn naar de juiste woorden, om zich ook welkom te voelen in de interseksegemeenschap.

Hoe kunnen bedrijven bijdragen?

Organisaties en overheden kunnen een belangrijke rol spelen in het bevorderen van intersekse-inclusie door zich aan te sluiten bij het project. Dit kan bijvoorbeeld door de Nederlandse Intersekse Verklaring te tekenen en zich te verbinden aan de drie pijlers zichtbaarheid, kennisdeling en het integreren van inclusie in (hr-)beleid. Via {i}nclusief worden zij vervolgens (persoonlijk) begeleid bij het uitwerken van deze drie pijlers en intersekse-inclusie. Hoewel we streven naar duurzame inzet, is een tijdelijke verbintenis aan het project, of een focus op een van de pijlers, uiteraard ook mogelijk. Interesse om mee te doen of op zoek naar meer informatie? Mail onze projectcoördinator Tinka Krikke.

Hoe kunnen vrijwilligers bijdragen?

Vrijwilligers zijn onmisbaar in dit proces. Door als Intersekse Ambassadeur actief te worden, dragen ervaringsdeskundigen bij aan het vergroten van zichtbaarheid en het delen van kennis en ervaringen. Dit helpt niet alleen om bestaande normen binnen organisaties te doorbreken, maar ook de interseksegemeenschap zelf te verbinden en versterken.

Stiching NNID

Stichting NNID, Expertisecentrum seksediversiteit, is opgericht in 2013, met als doel:

  • Het bevorderen van de zichtbaarheid en de acceptatie van seksediversiteit, en intersekse in het bijzonder, in de maatschappij.
  • Het bevorderen van de gelijkberechtiging en emancipatie van intersekse personen.
  • Het behartigen van de (maatschappelijke) belangen van intersekse personen.

Daarbij gaat NNID uit van een mensenrechtenperspectief waarbij demedicalisering en depathologisering een belangrijke rol spelen. Om te bepalen hoe de stichtingsdoelen het best kunnen worden gerealiseerd, voeren wij regelmatig gesprekken met individuen en groepen waarin enerzijds wordt gesproken over wat intersekse personen bezighoudt en anderzijds onderzocht wordt hoe intersekse personen voortaan beter gehoord kunnen worden.