Een grote hoeveelheid mensen die in een winkelstraat lopen. De foto is genomen in tegenlicht.

Beeld: DALL-E 3

Intersex Solidarity Day 2024

Kom op 7 november 2024 ook naar de Nederlandse viering van Intersex Solidarity Day! We nemen je mee naar de realiteit van intersekse mensen in Nederland. Met aandacht voor de positieve stappen die worden gezet richting meer zichtbaarheid en verandering in politiek en wetenschap. Maar we kijken ook naar de nog altijd bestaande uitdagingen zoals onnodige medicalisering, discriminatie en schaamte.

Kiezen, snijden, zwijgen

De aangrijpende documentaire “Kiezen, snijden, zwijgen” van Marieke Schoutsen en Sharan Bala is een van de hoogtepunten van deze avond. Vier jaar geleden kruisten de paden van Sharan en Marieke elkaar. Het woord ‘intersekse’ was toen nog onbekend voor hen, net als de volledige waarheid over wat hen als kind was overkomen. Al snel bleek dat hun ervaringen opvallend veel overeenkomsten hadden: eindeloze doktersafspraken, geheimen en het opgelegde stilzwijgen. Ze hadden genoeg van het zwijgen en wilden per se hun verhaal zelf te vertellen. Daarom besloten ze een documentaire te maken. Met het prachtige eindresultaat zetten we op 7 november een nieuwe stap richting in de zichtbaarheid van intersekse mensen.

Verhalen en ervaringen

Bewustwording en zichtbaarheid zijn onderwerpen die in het verdiepende panelgesprek  aan de orde komen. De documentairemakers en ander panelleden gaan hiermee  dieper in op de vaak onzichtbare ervaringen van intersekse personen binnen de Nederlandse samenleving.

Start project {i}nclusief

Intersex Solidarity Day 2024 markeert de lancering van Project  {i}nclusief, een project van Stichting NNID. Met {i}nclusief wordt de intersekse-inclusie binnen bedrijven, (zorg)organisaties en overheden versterkt. Deze avond biedt dan ook een unieke kans om in contact te komen met belanghebbenden uit diverse sectoren en deel uit te maken van een ondersteunende community.

Tentoonstelling 1 op 90

In de foyer van de schouwburg is de tentoonstelling 1 op 90 te zien. De  beelden en verhalen gaan over 21 intersekse personen tussen de 2,5 jaar en 81 jaar oud. Zij zijn bereid met hun onderbelichte verhaal naar buiten te treden. Journalist Lara Aerts interviewde de geportretteerden, fotograaf Ernst Coppejans maakte de prachtige beelden en stichting Open mind produceerde de tentoonstelling en het magazine.

We sluiten de avond af met een borrel, een mooie kans voor ontmoetingen en om de tentoonstelling 1 op 90 te bewonderen.

Praktische informatie

Waar? Stadsschouwburg Utrecht, Blauwe zaal, Lucasbolwerk 24, 3512 EJ Utrecht.

Wanneer? Donderdag 7 november 2024, 19:00, inloop vanaf 18:30.

Kosten? Gratis toegang.

Inschrijven? Via deze link. Plaatsen worden toegekend op volgorde van inschrijving – op is op.

Zie de flyer voor meer details!

Met medewerking van…

Dit evenement wordt georganiseerd door Stichting NNID, Nederlandse organisatie voor seksediversiteit, en dank aan Gemeente Utrecht, Stichting Open mind, Blauwe Fonds, Tim Meijerink Fonds en Nederlandse Klinefelter Vereniging.