Een grote hoeveelheid mensen die in een winkelstraat lopen. De foto is genomen in tegenlicht.

Beeld: DALL-E 3

‘I’ ON SCREEN

Intersex Film Festival Amsterdam 2025

In juli is het zover: het eerste Intersex Film Festival! Hoewel 1 op de 90 mensen intersekse is, blijven hun verhalen vaak verborgen. Op het grote scherm maken we een onzichtbaar onderwerp zichtbaar. Laat je meenemen tijdens Pride Amsterdam, een tijd van zichtbaarheid, kennisverspreiding, bewustwording en diversiteit vieren.

Amsterdam 11 en 12 juli

‘I’ on screen brengt tijdens de Pride Amsterdam een programma met indrukwekkende films, documentaires en shorts, waarin intersekse ervaringen centraal staan. Elk verhaal nodigt uit tot begrip, verwondering, en dialoog. Of je nu meegezogen wordt in de indringende verhalen of luistert naar de inspirerende paneldiscussies, er is altijd iets te beleven.

Dat is niet alles: ontdek de Roze Reuzen in de IHLIA-tentoonstelling, en ga in gesprek met experts, ervaringsdeskundigen en filmmakers. Zo maken we samen zichtbaar en bespreekbaar wat lang onzichtbaar was.

Beleef, leer en geniet!

Programma

Het tweedaagse programma neemt je mee in vier thema’s, met iedere dag 2 filmblokken en bijbehorend nagesprek. Tickets zijn straks per blok verkrijgbaar, of als passe-partout voor alle films. De kaartverkoop gaat binnenkort van start op de OBA-website. Zet onderstaand programma alvast in je agenda en zorg dat je erbij bent!

Lees hieronder de details per blok (programma onder voorbehoud, we overleggen met nog een tweetal rechthebbenden):

Geschiedenis van de interseksebeweging
11 juli 14:00 – 16:30

De interseksebeweging is niet nieuw. Al meer dan dertig jaar zetten intersekse mensen zich in voor het recht op lichamelijke automie en het recht op zelfbeschikking.

35 minuten | documentaire | 1997 | ISNA | Engels

De állereerste documentaire waarin intersekse mensen samen komen om hun verhaal te vertellen. Een uniek historisch document dat zowel inzicht als impact biedt. Geproduceerd door de Intersex Society of North America (1997).

In “Hermaphrodites Speak!” deelt een groep intersekse personen hun persoonlijke ervaringen en de uitdagingen waarmee ze in hun jeugd te maken hebben gehad. De video heeft als doel om bewustwording te creëren en een stem te geven aan intersekse personen.1Stel je voor dat je opgroeit in de wetenschap dat je anders bent, zonder precies te weten waarom, en met het gevoel dat je de enige persoon ter wereld bent die zo is. Maak kennis met Angela, David, Heidi, Tom, Mani, Cheryl, Max en Hida, die vertellen over hun ervaringen met opgroeien als intersekse persoon. Deel hun vreugde wanneer ze eindelijk andere intersekse mensen ontmoeten. Sta versteld wanneer je ziet hoe intersekse mensen voor het eerst in hun leven hun stem laten horen!

Deze documentaire/registratie stamt uit 1997 – de kwaliteit van de opnames laat dan ook te wensen over. Vanwege het historisch belang is de video toch toegevoegd aan het festival.

13 minuten | documentaire | 2000 | Porter Gale en Laleh Soomekh | Engels

Jim Ambrose en Tiger Devore delen hun intersekse verhalen, naast eerlijke inzichten van ouders en een arts. Een intieme blik op een medisch systeem dat gekenmerkt wordt door schaamte, geheimhouding, en opgelegde ‘normalisatie’.

14 minuten | documentaire | 2019 | Aubree Bernier-Clarke | Engels

Als kind onderging Pidgeon Pagonis ongevraagde operaties, nu strijdt hen tegen deze medische praktijken en voor het recht op lichamelijke autonomie. Deze short laat op indringende wijze zien hoe Pidgeon’s leven is veranderd sinds de omarming van diens intersekse identiteit. 2Activiste Pidgeon Pagonis werd geboren als intersekse persoon, niet conform de standaarddefinities van mannelijk of vrouwelijk, en onderging als kind genitale verminking. Nu vecht Pidgeon tegen de medische wereld en streeft ze naar een einde aan medisch onnodige operaties en mensenrechtenschendingen tegen intersekse mensen in de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Naar schatting 1,5% van de bevolking wordt geboren met intersekse kenmerken. Hoewel de meeste van deze baby’s gezond zijn, worden hun lichamen behandeld als een medisch noodgeval. Het is gebruikelijk dat artsen genitale operaties uitvoeren bij intersekse baby’s, vaak met rampzalige gevolgen, zoals volledig verlies van genitale gevoeligheid, levenslange afhankelijkheid van synthetische hormonen en het toegewezen krijgen van een geslacht waarmee ze zich niet identificeren. Door het verhaal van Pidgeons opmerkelijke reis en strijd voor lichamelijke zelfbeschikking brengt A NORMAL GIRL de grotendeels onbekende strijd van intersekse mensen aan het licht.

Samen met huidige en lokale intersekse-activisten blikken we terug op het ontstaan en verloop van de interseksebeweging in de wereld, Europa en Nederland. ‘Vertel het tegen niemand’ was ooit het belangrijkste advies dat ze kregen. Hun leven veranderde ingrijpend toen ze onder dat advies eindelijk in de wind sloegen. Intersekse mensen voegen iets toe aan wat het betekent ‘mens’ te zijn. Daarover gaat dit gesprek.

Hedendaagse support
11 juli 19:00 – 21:30

Nog steeds is intersekse een taboe onderwerp. Dat komt niet in de laatste plaats doordat intersekse mensen vaak nog steeds het advies krijgen er met niemand over te praten. Daardoor is de maatschappij ook weinig bekend met het onderwerp intersekse. Maar met wie kun je re dan over praten?

100 minuten | documentaire | 2023 | Tünde Skovrán | Engels

Sharon-Rose Khumalo, een Zuid-Afrikaanse beautyqueen, ontdekt dat ze intersekse is en raakt verstrikt in een identiteitscrisis. Haar steun? Dimakatso Sebidi, een intersekse activist. Samen vinden ze hun plek in een wereld die slechts man of vrouw erkent.3Sharon-Rose Khumalo, een Zuid-Afrikaanse schoonheidskoningin, raakt in een identiteitscrisis nadat ze ontdekt dat ze intersekse is. In haar zoektocht naar een manier om met haar genderdysforie om te gaan, heeft ze de begeleiding nodig van iemand die net als zij is. De enige die haar kan helpen is Dimakatso Sebidi, een mannelijk ogende intersekse-activist die haar tegenpool blijkt te zijn. De twee parallelle maar uiteenlopende verhalen bieden een intieme kijk op de worsteling van het leven in een mannelijke-vrouwelijke wereld, wanneer je tussen beide geslachten in geboren bent. Who I Am Not is een zeer belangrijke film. De hoofdpersonen in de film zijn hartverscheurend eerlijk terwijl ze ons meenemen op hun reis om onoverkomelijke uitdagingen te overwinnen in hun zoektocht naar zelfliefde en maatschappelijke acceptatie… Who I Am Not leert ons de veerkracht van de menselijke geest en de helende kracht van liefde en acceptatie.

Niemand kan zonder vrienden; wie niet mag zeggen wie die is heeft met ‘vriendschap’ een moeizame relatie. Hoe organiseer je support, wanneer je een geheim met je meedraagt? Dit en meer bespreken we naar aanleiding van de documentaire die precies dat thema verkent.

Seksediversiteit in sport
12 juli 14:00 – 16:30

Vrouwen met een van nature  ’te hoog’ testosteronniveau worden uitgesloten in de sport omdat hun deelname ‘oneerlijk zou zijn’. Toch is topsport per definitie oneerlijk, want iedere topsporter heeft lichaamskenmerken die andere mensen niet hebben. Dat is juist een kenmerk van topsport.

89 minuten | speelfilm | 2018 | Reinhold Bilgeri | Duitstalig | Engelse ondertiteling

Erika Schinegger, een gevierde ski-kampioen, ontdekt haar ware identiteit als Erik. Dankzij een tweetal doortastende vrouwen leidt de manipulatieve, bewust ondermijnde autonomie van Erika niet tot verminkende medische ingrepen. Een waargebeurd verhaal over taboes en onrecht in het Oostenrijk van de jaren ’70.4Op 19-jarige leeftijd kreeg Erika Schinegger, wereldkampioene skiën bij de vrouwen, te horen dat ze, in tegenstelling tot wat haar haar hele leven was voorgehouden, chromosomaal gezien een man was. Van de ene op de andere dag veranderde ze van nationale beroemdheid in een sociale outcast. Uiteindelijk besloot Schinegger als man door het leven te gaan en onderging ze een geslachtsverandering. Deze speelfilm is gebaseerd op het boek dat Schinegger over diens ervaringen heeft geschreven.

22 minuten | short | 2022 | Phylis Ellis | Engels 

Category Woman gaat over vier topatletes het op nemen tegen internationale sportorganisaties die hen dwingen hun lichamen medisch aan te passen. Een strijd tegen racisme, genderpolicing en schending van mensenrechten. Een strijd die nog altijd pijnlijk-actueel is.

Met toestemming van de makers worden tijdens het festival de eerste 22 minuten van een boeiende documentaire getoond. De gehele documentaire is na afloop online te zien voor deelnemers aan dit blok.5Toen de 18-jarige Zuid-Afrikaanse hardloopster Caster Semenya in 2009 op het wereldtoneel verscheen, werd haar kampioenschap niet gevierd, maar overschaduwd door twijfel en het lekken van haar persoonlijke medische gegevens naar de internationale media. Het publieke oordeel over haar lichaam, gedreven door racisme en seksisme, stelde het meest fundamentele recht van wie zij is, een groot kampioene, ter discussie. De Internationale Atletiekfederatie (nu World Athletics) oordeelde dat vrouwelijke atleten hun gezonde lichaam medisch moesten laten aanpassen om te mogen deelnemen aan wedstrijden. Hun van nature hoge androgeengehalte werd beschouwd als een prestatievoordeel.

Samen praten we over de laatste stand van zaken voor intersekse vrouwen in de (top)sport. De situatie rondom Imane Khelif laat zien dat ook in onze tijd atleten worden uitgesloten van deelname aan sportwedstrijden om discutabele redenen. De discussie die niet wordt gevoerd, houden we in ons nagesprek.

Zelfontwikkeling en relaties
12 juli 17:30 – 19:30

Intersekse is geen (gender)identiteit, toch hebben de ervaringen van intersekse personen een grote invloed op hun identiteit. Dat er niet over intersekse wordt gesproken maakt het niet eenvoudig jezelf te begrijpen.

84 minuten | speelfilm | 2015 | Carlo Lavagna | Italiaans | Nederlandse ondertiteling

Arianna is 19 en wacht nog altijd op haar eerste menstruatie. Een zomer in haar Italiaanse vakantiehuis zet een reeks ontdekkingen in gang over haar lichaam, verleden en identiteit. Buiten medeweten van haar ouders ondergaat ze een onderzoek in het ziekenhuis, waarbij ontdekt wordt dat ze intersekse is en dat, toen ze drie jaar oud was, op aandringen van haar ouders ingrijpend is geopereerd.

Wie buiten ‘de norm’ valt, heeft vragen over ‘identiteit’, zeker wanneer er niet over gesproken mag worden. Dit heeft invloed op hoe je naar jezelf kijkt, maar ook in hoe je relaties aangaat met anderen. Samen met intersekse mensen verkennen we het thema ‘wie ben je, als de maatschappij denkt dat je niet bestaat’?

Roze Reuzen expositie van IHLIA

Ontdek tussen de films door de Roze Reuzen in de IHLIA-expositie, of snuffel tussen de boeken van OBA. Wie dit jaar de Rozen Reuzen zijn waar de regenbooggemeenschap op de schouders staan, is nog even geheim… IHLIA neemt je tijdens ‘I’ ON SCREEN kosteloos mee tijdens een rondleiding door de expositie.

  • Vrijdag 11 juli 17:00 – 17:45
  • Zaterdag 12 juli 13:00 – 13:45

We hopen je te zien tijdens dit mooie programma, het belooft een bijzonder filmfestival te worden!

Praktische informatie

  • Datum: 11 en 12 juli
  • Locatie: Theaterzaal van OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143, 1011DL Amsterdam
  • Tijden: 14:00 tot 21:30 (met pauze)
  • Prijs: volgt binnenkort.
  • Kaartverkoop: volgt binnenkort.
  • Toegankelijkheid: Lift of traplift verdieping, aangepast sanitair, rolstoeltoegankelijk, rolstoeldoorgankelijk, parkeervoorziening gehandicapten.

Bereikbaarheid

  • OBA Oosterdok is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf de halte Amsterdam Centraal Station is het nog 10 minuten lopen.
  • Volg de borden naar de Oosterdokskade als je met de auto komt. Je kunt onder andere parkeren in de Oosterdok-parking. Vanaf de garage is het slechts enkele minuten lopen naar de OBA. Kijk voor meer informatie op parkingcentrumoosterdok.nl.
  • Onder OBA Oosterdok is een gratis overdekte fietsenstalling die plek biedt aan 2.500 fietsen. Je kan je fiets hier 24 uur per dag stallen en ophalen.

‘I’ On Screen Amsterdam 2025 is een samenwerking tussen NNID en IHLIA.