Titel-illustratie bestaande uit een lijntekening en tekst. De lijntekening stelt een kind voor dat naar een teddybeer kijkt. De tekst luidt steun je intersekse kind, een gids voor ouders. Onderaan de illustratie zijn de logos van de vier betrokken organisaties weergegeven: IGLYO, OII Europe, EPA, en NNID.

Een gids voor ouders van intersekse kinderen. Samengesteld door IGLYO, OII Europe, EPA en NNID.

Met anderen praten over je intersekse kind

Geheimhouding is niet goed. Maar als je aan iedereen vertelt dat je kind intersekse is, ontneem je je kind de mogelijkheid om later zelf te beslissen met wie deze informatie gedeeld wordt en met wie niet. Beschouw het als je salaris; misschien vindt je het geen probleem dat anderen weten hoeveel je verdient, maar het is ook geen gegeven dat je met iedereen deelt. Die grens wordt privacy genoemd. Daar gaat dit hoofdstuk over.

Toestemming

Betrek je kind zo snel mogelijk bij het nemen van besluiten – al op hun tweede jaar beginnen kinderen hun eigen mening te uiten. Pols hoe je kind denkt over het praten met andere mensen over het intersekse zijn. Benadruk dat intersekse niet iets is om je voor te schamen, maar ook dat het belangrijk is om te bespreken hoe andere mensen kunnen reageren en hoe je daar mee moet omgaan.

Het is ook belangrijk om af te spreken wie het gesprek aangaat en of de informatie mag worden doorverteld. Alle persoonlijke informatie over een kind of jongere moet zorgvuldig worden beheerd, waarbij het kind de controle moet hebben over wie wordt ingelicht en wie niet. Het is ook nuttig om af te spreken welke woorden worden gebruikt en hoe het aan anderen wordt uitgelegd.

Houd er rekening mee dat je kind in verschillende levensfasen anders over het onderwerp kan denken en dat dit gesprek bij alle mijlpalen (het starten op een nieuwe school, verhuizen naar een nieuwe wijk/stad, lid worden van een nieuwe groep/club) opnieuw moet worden gevoerd.

Twee kinderen zitten in kleermakerszit met de ruggen tegen elkaar. Het linkerkind heeft een laptop op schoot en is aan het typen. Het rechterkind leest een boek. Lijntekening gemaakt met een enkele pennenstreek.

Wees trots

Als je met anderen over je intersekse kind praat, praat er dan niet over alsof het een geheim is, of iets om je voor te schamen. Misschien ben je bang voor negatieve of ongemakkelijke reacties van anderen, maar hoe meer je kunt laten zien dat er niets [glossary_exclude]mis[/glossary_exclude] is, hoe meer mensen zich realiseren dat hun vooroordelen of gebrek aan kennis over het onderwerp het enige echte probleem is.

Hoe meer ouders van intersekse kinderen open en trots zijn, hoe meer bewustzijn en begrip er in onze samenlevingen is. En dat is goed voor iedereen.

Vader en kind zitten aan een tafel, Beiden hebben een pen in hun hand en het kind schrijft of tekent op een stuk papier. Lijntekening gemaakt met een enkele pennenstreek

Wees geduldig

Voor veel mensen zal het onderwerp intersekse onbekend zijn en misschien begrijpen ze er in het begin weinig van. Neem de tijd om uit te leggen wat het betekent om intersekse te zijn. Leg uit dat het vrij vaak voorkomt en volledig natuurlijk is. Wees voorbereid op lastige of ongepaste reacties en vragen en probeer rustig en positief te reageren. De meeste mensen zullen geen kwaad bedoelen, maar weten door een gebrek aan kennis gewoon niet hoe ze moeten reageren. Gebruik eenvoudige woorden en zinnen die gemakkelijk te begrijpen zijn.

Tegelijkertijd is het niet jouw verantwoordelijkheid om anderen op te voeden. Als iemand te veel vragen stelt, zeg dan dat jij ook nog steeds leert, maar dat je graag naar bronnen verwijst als hij of zij nog steeds geïnteresseerd is.

Vader zit op zijn hurken en houdt jong kind dat blijkbaar nog niet goed kan lopen met beide handen vast ter hoogte van de taille, Lijntekening gemaakt in een enkele pennenstreek.

Met andere familieleden praten

Als je andere kinderen hebt, is het belangrijk om met ze te praten over intersekse. Met algemene gesprekken over verschillen en diversiteit kun je geleidelijk introduceren wat het betekent om intersekse te zijn. Net als je intersekse kind dat leert, moeten broers en zussen ook leren hoe op een positieve manier kan worden omgegaan met pesten of plagen. Want door associatie kunnen ook zij worden gepest. Als het gaat om oudere familieleden, ga er dan niet vanuit dat het per definitie moeilijker is om met ze te praten over intersekse. Zo kunnen waarden als respectvol omgaan met iedereen of het accepteren van wat het leven ons biedt, worden gebruikt om mensen met een meer traditionele levensovertuiging aan te spreken. Als je weerstand ondervindt van een familielid om je intersekse kind te accepteren of te bespreken, gun de persoon dan de tijd en vraag andere familieleden je te helpen met hen te praten. Moedig hen aan om meer te leren over intersekse via artikelen, documentaires of persoonlijke accounts. Hoe meer ze over het onderwerp weten, hoe groter de kans dat ze het accepteren en ondersteunen.

Vader zit op zijn hurken en houdt jong kind dat blijkbaar nog niet goed kan lopen met beide handen vast ter hoogte van de taille, Lijntekening gemaakt in een enkele pennenstreek.

Wees een bondgenoot

Probeer, als je kind zich daar prettig bij voelt, overal waar het maar kan te werken aan de de maatschappelijke bewustwording over intersekse mensen. Zoek mogelijkheden om het onderwerp intersekse in verschillende groepen aan de orde te stellen of post relevante berichten op social media. Probeer mensen die een onjuiste of aanstootgevende opmerking over intersekse maken op een beleefde en vriendelijke, maar stevige manier te corrigeren. Een andere mogelijkheid is lid of vrijwilliger worden van een intersekseorganisatie en zo de zichtbaarheid in de samenleving te vergroten en intersekserechten te bevorderen.

[fusion_al_duobutton primary_link=”/instapniveau/sjik-inhoudsopgave/sjik-met-je-kind-praten-over-intersekse/” primary_text=”MET JE KIND PRATEN” primary_title=”” primary_target=”_self” primary_attributes=”” primary_modal=”” show_primary_popover=”yes” primary_popover_title=”Met je kind over intersekse praten” primary_popover_content=”Het is belangrijk dat je kind zich niet op een negatieve manier anders voelt of zich zorgen maakt over intersekse. Maar er niet over praten kan net zo’n groot probleem zijn.” primary_popover_placement=”top” primary_popover_trigger=”hover” secondary_link=”/instapniveau/sjik-inhoudsopgave/sjik-vragen-die-anderen-kunnen-stellen/” secondary_text=”VRAGEN VAN ANDEREN” secondary_title=”” secondary_target=”_self” secondary_attributes=”” secondary_modal=”” show_secondary_popover=”yes” secondary_popover_title=”Vragen die anderen kunnen stellen” secondary_popover_content=”Weinig dingen zijn zo verrassend als de vragen die andere mensen je kunnen stellen. Soms zul je een antwoord willen geven, soms kun je (nog) geen antwoord geven, en vaak zul je denken ‘Wat gaat jou dat aan?’.” secondary_popover_placement=”top” secondary_popover_trigger=”hover” center_option=”icon” center_text=”” center_icon=”fa-user-alt fas” orientation=”horizontal” orientation_mobile=”yes” alignment=”center” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”homepage-duobutton” current_button_style_modify=”center” primary_icon=”fa-arrow-alt-circle-left fas” primary_icon_position=”left” secondary_icon=”fa-arrow-alt-circle-right fas” secondary_icon_position=”right” icon_divider=”no” primary_icon_divider_color=”” primary_icon_divider_hover_color=”” primary_button_gradient_top_color=”” primary_button_gradient_bottom_color=”” primary_button_gradient_top_color_hover=”” primary_button_gradient_bottom_color_hover=”” primary_accent_color=”” primary_accent_hover_color=”” primary_popover_title_bg_color=”” primary_popover_content_bg_color=”” primary_popover_textcolor=”” primary_popover_bordercolor=”” secondary_copy_primary_colors=”yes” secondary_copy_primary_popover_colors=”yes” secondary_icon_divider_color=”” secondary_icon_divider_hover_color=”” secondary_button_gradient_top_color=”” secondary_button_gradient_bottom_color=”” secondary_button_gradient_top_color_hover=”” secondary_button_gradient_bottom_color_hover=”” secondary_accent_color=”” secondary_accent_hover_color=”” secondary_popover_title_bg_color=”” secondary_popover_content_bg_color=”” secondary_popover_textcolor=”” secondary_popover_bordercolor=”” center_color=”#ffffff” center_accent_color=”#000000″ icon_divider_center=”yes” icon_divider_center_color=”#ffffff” type=”flat” bevel_color=”” border_width=”0″ size=”large” span=”” equal_width=”no” standard_border_radius=”pill” top_left_radius=”” top_right_radius=”” bottom_right_radius=”” bottom_left_radius=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” /]

Referenties

Ouder met een kind op schoot. Samen lezen ze een tijdschrift of een boek. Lijntekening gemaakt met een enkele pennenstreek.