Titel-illustratie bestaande uit een lijntekening en tekst. De lijntekening stelt een kind voor dat naar een teddybeer kijkt. De tekst luidt steun je intersekse kind, een gids voor ouders. Onderaan de illustratie zijn de logos van de vier betrokken organisaties weergegeven: IGLYO, OII Europe, EPA, en NNID.

Een gids voor ouders van intersekse kinderen. Samengesteld door IGLYO, OII Europe, EPA en NNID.

Advies voor ouders

Als je erachter komt dat je kind intersekse is, kan dat voor jou als een verrassing komen. Je kunt veel dingen voelen en denken als gevolg van dat nieuws.

Misschien ben je gewoon blij dat je kind geboren is. Of misschien begin je je zorgen te maken over het welzijn van je kind of puber. je kunt te horen krijgen dat je kind niet gezond is. Net als bij mannelijke en vrouwelijke kinderen kunnen intersekse kinderen en te maken krijgen met gezondheidsproblemen, maar dit bepaalt niet wie ze zijn. Het is in de eerste plaats jouw kind, dat je liefde en aandacht nodig heeft, dat met je zal lachen en je soms kwaad zal maken. Als je kind ouder wordt, zal het eigen keuzes in het leven maken, bijvoorbeeld over de eigen identiteit: weer een bewijs van de diversiteit van de natuur.

Hier zijn enkele tips om de informatie te verwerken en je voor te bereiden op de ondersteuning die je kind, net als elk ander kind, nodig heeft.

Drie wandelende mensen; het zijn twee volwassen vrouwen met tussen hen in een meisje dat hand in hand met de vrouwen huppelt. Lijntekening gemaakt in een enkele pennenstreek.

Er is niets mis met je kind

Bij verreweg de meeste intersekse mensen is er niets [glossary_exclude]mis[/glossary_exclude] met hun gezondheid en er is dan ook geen behoefte aan medische interventies. Als je arts je vertelt dat een medische behandeling noodzakelijk is, vraag dan naar de gevolgen en de risico’s voor de gezondheid, zowel van de behandeling als van niet doen. Neem dan de tijd om een weloverwogen beslissing te nemen. Vraag altijd een second opinion en doe je eigen onderzoek.

Jou treft geen schuld

Als ouders erachter komen dat er iets anders is aan hun kind, is een van de eerste gedachten vaak ‘Heb ik iets verkeerds gedaan’ of ‘Had ik dit kunnen voorkomen’. Er is niets om je voor te schamen.

Het is normaal om je verward of overstuur te voelen

Vooral rond zoiets belangrijks als het krijgen van een baby, is het begrijpelijk dat we veel emoties ervaren als er iets onverwachts gebeurt. Als je merkt dat je kind intersekse is, voel je je misschien bang, boos, overstuur, bezorgd, beschaamd, schuldig of een combinatie daarvan. Veel van deze gevoelens worden veroorzaakt door het onbekende en zullen afnemen naarmate je meer over intersekse te weten komt en er met anderen over praat. Probeer gevoelens niet te onderdrukken, ook al zijn ze lastig.

  • Vind mensen met wie je kunt praten en die je ondersteuning bieden.
  • Vraag het ziekenhuis of je arts naar de mogelijkheden voor psychologische ondersteuning.
  • Neem contact op met organisaties voor meer informatie en advies.
  • Praat met familie of vrienden, indien mogelijk.
  • Je moet voor jezelf zorgen, anders ben je niet in een goede positie om voor je kind te zorgen.

Je bent niet alleen

Misschien heb je het gevoel dat je de enige persoon in de wereld bent die dit doormaakt en dat niemand anders het zal begrijpen. In werkelijkheid zijn er steeds meer intersekseorganisaties die informatie bieden en je graag in contact brengen met groepen (fysiek en online) waar je ondersteuning kunt krijgen. Ze kunnen je ook in contact brengen met andere ouders van intersekse kinderen. Door te praten met andere ouders kan je informatie, advies en ondersteuning krijgen. Praten met anderen is een belangrijke stap in ‘coming out’ als intersekse ouder. Ervaar het niet als een geheim dat je moet bewaren, want dat is niet goed voor jou of je kind. Als je in een land woont waar je het gevoel hebt dat het voor jou en je kind niet veilig is om ‘open’ te zijn kunnen NNID of  OII Europe je in contact brengen met ouders die zich in een vergelijkbare situatie bevinden.

Je hoeft niet op alle vragen een antwoord te hebben

Na verloop van tijd krijg je te maken met een heleboel vragen, zowel van anderen als van je kind. Dit kan overweldigend zijn en het gevoel geven dat je van de ene dag op de andere een expert in het onderwerp moet zijn. Het is normaal dat je niet meteen alle antwoorden weet. Ga tegelijkertijd het onderwerp niet uit de weg. Hoe meer je erover leert en met anderen bespreekt, hoe beter je in staat bent je kind te ondersteunen als het ook vragen gaat stellen

[fusion_al_duobutton primary_link=”/instapniveau/sjik-inhoudsopgave/sjik-inleiding/” primary_text=”INLEIDING” primary_title=”” primary_target=”_self” primary_attributes=”” primary_modal=”” show_primary_popover=”yes” primary_popover_title=”Inleiding” primary_popover_content=”Is het een jongen of een meisje? Dit is de vraag die overal ter wereld wordt gesteld wanneer iemand bevalt. Veel ouders zullen die vraag zonder nadenken beantwoorden. Maar voor een aanzienlijk aantal zal het antwoord ingewikkelder zijn.” primary_popover_placement=”top” primary_popover_trigger=”hover” secondary_link=”/instapniveau/sjik-inhoudsopgave/sjik-veel-gestelde-vragen/” secondary_text=”VEEL GESTELDE VRAGEN” secondary_title=”” secondary_target=”_self” secondary_attributes=”” secondary_modal=”” show_secondary_popover=”yes” secondary_popover_title=”Veel gestelde vragen” secondary_popover_content=”Je bent niet de enige die veel vragen heeft. Van tal van ouders hebben we eerder gehoord wat hen bezighoudt. Hier vindt je de antwoorden op de meest gestelde vragen.” secondary_popover_placement=”top” secondary_popover_trigger=”hover” center_option=”icon” center_text=”” center_icon=”fa-user-alt fas” orientation=”horizontal” orientation_mobile=”yes” alignment=”center” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”homepage-duobutton” current_button_style_modify=”center” primary_icon=”fa-arrow-alt-circle-left fas” primary_icon_position=”left” secondary_icon=”fa-arrow-alt-circle-right fas” secondary_icon_position=”right” icon_divider=”no” primary_icon_divider_color=”” primary_icon_divider_hover_color=”” primary_button_gradient_top_color=”” primary_button_gradient_bottom_color=”” primary_button_gradient_top_color_hover=”” primary_button_gradient_bottom_color_hover=”” primary_accent_color=”” primary_accent_hover_color=”” primary_popover_title_bg_color=”” primary_popover_content_bg_color=”” primary_popover_textcolor=”” primary_popover_bordercolor=”” secondary_copy_primary_colors=”yes” secondary_copy_primary_popover_colors=”yes” secondary_icon_divider_color=”” secondary_icon_divider_hover_color=”” secondary_button_gradient_top_color=”” secondary_button_gradient_bottom_color=”” secondary_button_gradient_top_color_hover=”” secondary_button_gradient_bottom_color_hover=”” secondary_accent_color=”” secondary_accent_hover_color=”” secondary_popover_title_bg_color=”” secondary_popover_content_bg_color=”” secondary_popover_textcolor=”” secondary_popover_bordercolor=”” center_color=”#ffffff” center_accent_color=”#000000″ icon_divider_center=”yes” icon_divider_center_color=”#ffffff” type=”flat” bevel_color=”” border_width=”0″ size=”large” span=”” equal_width=”no” standard_border_radius=”pill” top_left_radius=”” top_right_radius=”” bottom_right_radius=”” bottom_left_radius=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” /]

Referenties

Ouder leest voor aan twee kinderen die links en rechts van de ouder zitten. Lijntekening gemaakt in een enkele pennenstreek.