Intersekse en sport

Topatletes mogen van IOC en IAAF een niet te hoog androgeenniveau hebben. In Nederland heeft het NOC*NSF zich hierbij aangesloten. Sportsters met een androgeenniveau dat in het ‘mannelijk bereik’ ligt, zijn verplicht een medische behandeling te ondergaan voordat zij weer mogen meedoen aan de vrouwencompetitie.

Met de Olympische Spelen voor de deur laait de discussie over intersekse en sport ook weer op. Onze stelling is dat topsport per definitie gebaseerd is op a) trainen en b) genetisch verschil.

Vrijwel iedere sport kent lichaamstypen die een voordeel bieden: basketballers zijn lang, langere armen zijn een voordeel bij sommige vechtsporten, jockeys in een paardenrace wegen weinig, goede hardlopers hebben lange benen in verhouding tot hun bovenlichaam, marathonlopers hebben voordeel van smalle heupen en een optimale paslengte, een sumoworstelaar… enzovoort. Succes bij sporten bestaat voor minstens 50% uit genetische aanleg.

In 2010 was Fransman Christope Lemaitre de eerste blanke man die de 100 meter hardlopen onder de 10 seconden had afgelegd. Maar niemand heeft ooit gezegd dat er sprake is van een ongelijk speelveld. Niemand deed de suggestie om Lemaitre een halve seconde voorsprong te geven, of om de benen van Usain Bolt een stukje in te korten. Zulke voorstellen zijn uiteraard compleet onzinnig, maar het verwijderen van geslachtsklieren of het voorschrijven van gevaarlijke geneesmiddelen aan gezonde vrouwen is dat ook.

Inmiddels ligt de eis dat vrouwen met een van nature hoog testosteronniveau zich moeten aanpassen aan andere vrouwen onder vuur. Ethici, sociaal wetenschappers en intersekse/DSD-belangenorganisaties trekken de redelijkheid in twijfel en onlangs hebben ook onderzoekers van de IAAF aangegeven dat de gehanteerde grenswaarde geen wetenschappelijk onderbouwing kent. Dat artsen die betrokken zijn bij de gendertest zich ook bemoeien met de medische behandeling van de sportvrouwen, is een bijkomend probleem. Artsen die de eisen van de sportorganisaties hanteren, kunnen onmogelijk de best mogelijke zorg bieden.

Voor wie de achtergronden wil weten, staat hieronder een link naar het artikel (pdf: 6 pagina’s/518 kb) dat NNID in 2014 publiceerde over sport & intersekse/DSD. De uitspraak van het Hof van Arbitrage voor Sport in Lausanne staat daar nog niet in: de internationale atletiekfederatie IAAF heeft het hof er niet van kunnen overtuigen dat vrouwen werkelijk voordeel hebben van een hoog testosterongehalte en heeft twee jaar de tijd gekregen om alsnog dat bewijs te leveren.

http://nnid.nl/files/2016/07/Sport-Intersekse-DSD-NNID-nieuwsbrief_201409.pdf

Comments

comments