Intersex, the Final Coming-out Frontier

Gastauteur Hida Viloria, voorzitter van OII International,  herkent zich in de vroege homoseksuele en lesbische activisten en zoekt daarom aansluiting bij de hlbt-organisaties.

Coming-out

“Gisteravond, voor mijn coming-out op OkCupid [een datingsite – red], realiseerde ik me dat ik mijzelf opnieuw zou moeten uiten, maar niet in de gebruikelijke betekenis. Ik vond mijn date online via een ‘meiden die van meiden houden’-zoekopdracht, dus ik hoefde haar niet te vertellen dat ik queer ben. Maar als ik, zoals je dat doet bij een eerste ontmoeting, wilde vertellen over mijn werk, dan zou ik mij moeten uiten als intersekse.

Zoals de meeste mensen kende ze het woord, maar wist ze niet precies wat het betekende. Probeer je dat eens voor te stellen. Coming-out als L, H, B of T kan soms al moeilijk genoeg zijn, maar mensen weten tenminste wat het is!

Hida Viloria quote

Tegenwoordig weet bijna iedereen dat sommige mensen van hetzelfde geslacht houden en dat sommige mensen zich meer het tegenovergestelde geslacht voelen dan dat waarin ze zijn opgegroeid. Maar intersekse-mensen laten ons buiten deze binaire gedachte kijken, omdat we het allereerst al hebben over  man nóch vrouw. Het is de dubbele klap van het uitkomen als intersekse: één, mensen weten niet wat het is en, twee, het concept van intersekse zijn verstoort voor veel mensen hun visie op de wereld.

Plato

Intersekse-mensen hebben een daadwerkelijk aangeboren verschil in hun biologische geslacht en we bestaan al zolang als ieder ander. Zoals Plato lang geleden al zei: ‘Want onze allereerste verschijningsvorm als mens was heel anders dan nu. Zo waren er, wat het menselijk geslacht betreft, drie soorten en niet twee zoals tegenwoordig het mannelijk en het vrouwelijk geslacht. Nee, er bestond ook een derde geslacht dat het gemeenschappelijke van de twee andere in zich droeg. Nu bestaat alleen de naam ervan nog, en de geslachtsvorm zelf is verdwenen.'[1]

Maar waarom is, zoals Plato het uitdrukte, ons bestaan zo ‘verdwenen’ dat zelfs mijn date, een lesbische bibliothecaresse uit San Francisco, niet wist wat we zijn. Goed, om te beginnen… In een maatschappij die tegen dingen als het homohuwelijk is omdat er ideeën leven over ‘echte mannen’ en ‘echte vrouwen’, gooi je een flinke grote stok in de wielen van de heteronormatieve vergelijking als je erkent dat niet alle mensen man of vrouw zijn.

Dat blijkt bijvoorbeeld uit een amicus curiae-brief van de lesbische hoogleraar biologie Mario Nieto aan het Amerikaanse Hooggerechtshof voor de recente Proposition 8-hoorzittingen[2]. In deze brief onderzoekt zij hoe het bestaan van intersekse-mensen het homo-huwelijk ondersteunt. Zij wijst er op hoe absurd het concept ‘tussen een man en een vrouw’ is, in aanmerking nemende dat, wetenschappelijk bezien, de categorieën ‘man’ en ‘vrouw’ bedacht zijn.

LHBTI

Ondanks dat intersekse-mensen gebruikt kunnen worden en al gebruikt zijn, om gelijkheid voor homoseksuele mannen en lesbische vrouwen te ondersteunen, worden we dikwijls in de strijd vergeten. De meeste ‘LHBT‘-organisaties in de VS moeten, bijvoorbeeld, nog een I toevoegen, ondanks het feit dat we aanwezig zijn in de frontlinies tegen homofobie. Hiermee bedoel ik dat, omdat onze verschillen al bij de geboorte zichtbaar zijn, de lichaamsdelen die volgens heteronormatieve standaarden ‘queer’ zijn, vaak meteen worden afgehakt.

Deze praktijk wordt ‘normaliserende’ chirurgie genoemd en ik heb geluk –schrap dat, ik ben gezegend– dat ik daar aan ben ontkomen. Het is een lang verhaal, maar het volstaat om te zeggen dat ik, anders dan velen van mijn intersekse-familie, het seksuele gevoel en/of functie niet heb verloren en dat ik geen psychologische wonden heb die het gevolg zijn van een overbodige medische behandeling om mij te ‘corrigeren’.

Dus hoe is het om uit te komen als een intersekse volwassene met een androgyn lichaam? In één woord: bizar. In grote lijnen vertel ik mensen dat mijn fysieke geslachtelijke kenmerken anders zijn dan wat ze gewend zijn. Meer specifiek: dat mijn geslachtsdelen anders zijn dan die van de meeste vrouwen. Dat is verdomd persoonlijk.

Voor een aantal mensen is dit misschien meer dan ze willen weten, maar ik ben oud genoeg om te herinneren dat uitkomen voor je seksuele oriëntatie dat ook was, omdat je mensen vertelt hoe je seks hebt. Ik herinner me nog de ‘ik wil niet weten wat ze in bed doen’-opmerkingen. Maar die vroege homo- en lesbo-activisten accepteerden het ongemak opdat anderen dat later niet meer hoefden aan te horen.

In mijn contacten met anderen vraag ik de I in LHBTQI niet te vergeten

Ik heb hetzelfde gedaan met intersekse en in mijn contacten met anderen vraag ik de I in LHBTQI niet te vergeten. Het helpt iedereen als je mensen eraan herinnert dat het biologisch geslacht een continuüm is, net als de regenboog in onze vlag. Het maakt het ook eenvoudiger voor intersekse-lui om uit te komen als mensen weten wat intersekse is. Dat maakt het voor ouders ook eenvoudiger hun kind te accepteren. (Als je hulp nodig hebt bij de uitleg: lees de Brief Guidelines for Intersex Allies).

Nu we het er toch over hebben… nadat ik de intersekse-uitleg had afgehandeld met mijn date, bleek dat het haar niet uitmaakte. Sterker, ze vroeg me opnieuw uit.”


  • [1] Citaat Plato uit de Nederlandse vertaling van de School voor de Filosofie, Amsterdam (2010) Klik hier voor de vertaling in PDF-formaat.
  • [2] Proposition 8 was een referendum in Californie waarin werd uitgesproken dat het huwelijk een zaak is tussen man en vrouw. Klik hier voor de brief van Maria Nieto.

481850_458707074168061_943230561_nHida Viloria is voorzitter van OII, een internationale organisatie die opkomt voor de belangen van mensen met een intersekse-conditie en directeur van de Amerikaanse tak, OII-USA. Ze heeft voor diverse bladen over intersekse-zaken geschreven en was te zien in een aantal televisieprogramma’s. Je kunt haar blog Intersex and Out hier lezen.

Deze tekst is met toestemming van de auteur vertaald en overgenomen van Advocate.com.

Bijdragen van gastauteurs zijn bedoeld om de discussie over vragen met betrekking tot intersekse/DSD op gang te brengen en weerspiegelen niet automatisch de standpunten van NNID.

Comments

comments