Boris Dittrich: “Werk samen”

In een videoboodschap roept Boris Dittrich individuen en organisaties die zich inzetten voor mensen met een intersekse-conditie/DSD op tot samenwerking.

Veel Nederlanders denken bij de naam Boris Dittrich waarschijnlijk aan D66, de partij waarvoor hij van 1992 tot 2006 in de Tweede Kamer zat. Maar internationaal is hij vooral bekend vanwege zijn post-parlementaire carrière bij de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Eerst vanuit New York en sinds kort vanuit Berlijn zet Dittrich zich in voor LGBT- en inmiddels ook I-rechten.

Denk na over ‘waar willen we staan over 10 jaar, over 15 jaar’.

Bij een recent bezoek aan Nederland heeft hij een videoboodschap opgenomen die bedoeld is voor de organisaties en individuen die zich inzetten voor mensen met een intersekse-conditie/DSD. Hij roept op om vooral samen doelen te stellen en niet te veel te discussiëren of het DSD is of intersekse. Mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch kunnen helpen die doelen te realiseren, maar wij moeten zelf aangeven wat we willen.

Boris Dittrich ontving op 17 mei 2013 uit handen van minister Jet Bussemaker  (OCW) de Jos Brink Prijs. Deze staatsprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgender personen. In het juryrapport stond kort en krachtig waarom Dittrich zoveel succes heeft: “In zijn aanpak schuwt Boris Dittrich niet zijn opponenten. In zijn missie verstaat hij zich met slachtoffers in het veld en politici en regeringsleiders. Bovendien toont hij zich een mensenrechtenverdediger en effectief diplomaat tegelijk”.

Transcript

Boris Dittrich“Dag allemaal, mijn naam is Boris Dittrich, ik ben de advocacy director van Human Rights Watch en dan in het programma dat te maken heeft met ‘LGBTI rights”, zoals we dat in het Engels noemen: lesbians, gays, bisexuals, transgender people and people with an intersex condition.

Ik vind het erg belangrijk om jullie als boodschap mee te geven dat, wil je betekenisvolle verandering kunnen aanbrengen voor de hele groep van mensen met een intersekse-conditie, dat het belangrijk is om samen te werken. Allereerst om open te zijn over je eigen conditie, ook naar elkaar toe. Er is helemaal niks voor om je te schamen of bang voor te zijn. En vanuit die samenwerking met organisaties ook te kijken of andere mensenrechtenorganisaties, zoals Human Rights Watch, jullie kunnen steunen in wat jullie willen bereiken.

Daar moet je een strategie voor maken, maar die moet je natuurlijk gezamenlijk ontwerpen, en ik heb zelfs het gevoel dat de overheid wel aan jullie kant staat. Dus het is belangrijk eerst te weten wat je wil, dus denk na over ‘waar willen we staan over 10 jaar, over 15 jaar’ en dat gezamenlijk te bespreken – met elkaar. Niet teveel ingaan op allerlei details van labeling, van hoe moeten we heten, is het nou DSD of mensen met een intersekse-conditie – het gaat erom wat je gezamenlijk wil bereiken en dus [moet je] iets meer naar het grotere verhaal kijken.

En ik denk dat het heel belangrijk is – ook internationaal zie je dat – dat mensen zich steeds meer verenigen en een vuist maken. En dus ook in Nederland zou dat zeker moeten kunnen gebeuren. In ieder geval wij bij Humans Rights Watch willen jullie daar graag bij helpen, dus ik zou zeggen zet ‘m op en ik hoop dat we elkaar nog eens tegenkomen.”

Comments

comments